Tarta sernikowa albo po prostu sernik pieczony na migdałowym spodzie. Cały bajer tego ciasta polega na tym, że nie wyrasta (stąd tarta) więc i nie opada – jeśli łapiesz depresję za każdym razem gdy z piekarnika wyciągasz sernikowy lej po bombie to ten przepis jest idealnie dla Ciebie.

Zapraszam również przed telewizory – jeśli wolisz pooglądać jak się robi ten sernik kliknij TUTAJ.

SKŁADNIKI

  • Migdałowy spód:
  • 170g mąka migdałowa
  • 70g masło
  • 2 jajka
  • 30g erytrytol
  • 25g kakao
  • płaska łyżeczka pdp

 

  • Serowa masa:
  • 1kg biały ser
  • 250g masło
  • 100g erytrytol
  • 6 jajek
  • 50g mąka kokosowa
  • wanilia (aromat albo laski wanilii)
  • 100g śmietanka 30%
  • 150g gorzka czekolada

PRZEPIS OJCA KETONATORA

Najpierw migdałowy spód. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy (melimy, ucieramy, blendujemy, malakserujemy albo nawet robotujemy) do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy do formy (u mnie okrągła blaszka do ciast) i odstawiamy na bok.
 
Masa serowo to po prostu kilogram białego sera, masło w plastrach, erytrytol, aromat albo ziarno wanilii i kręcimy. Po połączeniu skłądników i uzyskaniu jednolite masy dodajemy jajka, mąkę kokosową i ucieramy na gładko.
 
Masę wylewamy do formy w której czeka spód i do pieca. Pierwsze 15 minut grzałka góra/ dół i 180C, a następnie zmniejszamy do 150C i pieczemy okrągłą godzinę.
 
Po upieczeniu powoli wystudzić, a po kilku godzinach można kłaść polewę. W zaproponowanym wariancie (100g śmietanki i 150g czekolady) polewy wychodzi sporo; jeśli chcesz zrobić po swojemu to po prostu zrób i, jeśli musisz, przelicz sobie makro.
 
Makro dla 1/16 ciasta bez polewy:
16g białka, 4g węglowodanów, 36g tłuszczu (402 kcal)
 
Makro dla takiej samej porcji z czekoladową polewą w groszkach poniżej.

kalorie i makro (1/16 ciasta)

BIAŁKO [g]

WĘGLOWODANY [g]

TŁUSZCZ [g]

KALORIE