Tarta sernikowa albo po prostu sernik pieczony na migdałowym spodzie. Cały bajer tego ciasta polega na tym, że nie wyrasta (stąd tarta) więc i nie opada – jeśli łapiesz depresję za każdym razem gdy z piekarnika wyciągasz sernikowy lej po bombie to ten przepis jest idealnie dla Ciebie.
Zapraszam również przed telewizory – jeśli wolisz pooglądać jak się robi ten sernik kliknij TUTAJ.
SKŁADNIKI
- Migdałowy spód:
- 170g mąka migdałowa
- 70g masło
- 2 jajka
- 30g erytrytol
- 25g kakao
- płaska łyżeczka pdp
- Serowa masa:
- 1kg biały ser
- 250g masło
- 100g erytrytol
- 6 jajek
- 50g mąka kokosowa
- wanilia (aromat albo laski wanilii)
- 100g śmietanka 30%
- 150g gorzka czekolada
PRZEPIS OJCA KETONATORA
Najpierw migdałowy spód. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy (melimy, ucieramy, blendujemy, malakserujemy albo nawet robotujemy) do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy do formy (u mnie okrągła blaszka do ciast) i odstawiamy na bok.
Masa serowo to po prostu kilogram białego sera, masło w plastrach, erytrytol, aromat albo ziarno wanilii i kręcimy. Po połączeniu skłądników i uzyskaniu jednolite masy dodajemy jajka, mąkę kokosową i ucieramy na gładko.
Masę wylewamy do formy w której czeka spód i do pieca. Pierwsze 15 minut grzałka góra/ dół i 180C, a następnie zmniejszamy do 150C i pieczemy okrągłą godzinę.
Po upieczeniu powoli wystudzić, a po kilku godzinach można kłaść polewę. W zaproponowanym wariancie (100g śmietanki i 150g czekolady) polewy wychodzi sporo; jeśli chcesz zrobić po swojemu to po prostu zrób i, jeśli musisz, przelicz sobie makro.
Makro dla 1/16 ciasta bez polewy:
16g białka, 4g węglowodanów, 36g tłuszczu (402 kcal)
Makro dla takiej samej porcji z czekoladową polewą w groszkach poniżej.
Najnowsze komentarze