Awokado i mascarpone (czyli po mojemu tak zwane guacamole z maską) to dla mnie dość oczywiste połączenie, a czosnek, cebula czy inne dodatki pasują jak tutaj jak ulał. Jednak po raz pierwszy uczyniłem wariację z boczkiem oraz smażoną cebulą i powiem Wam, że wyszło całkiem dobre! Tłuste i pikantne – do zjedzenia jako dodatek albo… głównie jako dodatek.
Ja zjadłem na dwa razy. Jako dodatek oczywiście. 😉
SKŁADNIKI
- 60g boczku
- 15g słoniny
- 100g cebuli
- 20g czosnku
- 130g awokado
- 100g mascarpone
- 100g pomidorków koktajlowych
- 50g cieciorki
- 60g twarde, dojrzewającego, sera
- przyprawy: wedle uznania – sól, pieprz, bazylia, słodka i ostra papryka
PRZEPIS OJCA KETONATORA
Boczek i słoninę skroiłem w drobna kostkę i przesmażyłem na patelni. W międzyczasie skroiłem cebulę oraz czosnek; połowę dodałem do wytopionej świni (i smażyłem dalej), a połowę na razie odłożyłem na bok.
Awokado obrałem, pokroiłem, dodałem serka mascarpone i torturowałem przez chwilę. Dodałem połowę tego co zostało z cebuli i czosnku (czyli 1/4 całości i na surowo), część startego sera oraz odsączoną cieciorkę, przyprawiłem i torturowałem dalej.
Kiedy ostatnia ćwiartka cebuli z czosnkiem wylądowała na patelni wyłączyłem palnik, przemieszałem i całość dodałem do owocowo (awokado) warzywnej (np. cebula) masy. Kolejny raz zamieszałem, dodałem nieaktywnych płatków drożdżowych i zamieszałem ostatni raz.
Później już tylko skrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz skrojony w cienki płatki ser i gotowe.
A jeśli wolisz wersję wideo oglądaj TUTAJ.
Smacznego!
Najnowsze komentarze