Awokado i mascarpone (czyli po mojemu tak zwane guacamole z maską) to dla mnie dość oczywiste połączenie, a czosnek, cebula czy inne dodatki pasują jak tutaj jak ulał. Jednak po raz pierwszy uczyniłem wariację z boczkiem oraz smażoną cebulą i powiem Wam, że wyszło całkiem dobre! Tłuste i pikantne – do zjedzenia jako dodatek albo… głównie jako dodatek.

Ja zjadłem na dwa razy. Jako dodatek oczywiście. 😉

SKŁADNIKI

  • 60g boczku
  • 15g słoniny
  • 100g cebuli
  • 20g czosnku
  • 130g awokado
  • 100g mascarpone
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 50g cieciorki
  • 60g twarde, dojrzewającego, sera
  • przyprawy: wedle uznania – sól, pieprz, bazylia, słodka i ostra papryka

PRZEPIS OJCA KETONATORA

Boczek i słoninę skroiłem w drobna kostkę i przesmażyłem na patelni. W międzyczasie skroiłem cebulę oraz czosnek; połowę dodałem do wytopionej świni (i smażyłem dalej), a połowę na razie odłożyłem na bok.

Awokado obrałem, pokroiłem, dodałem serka mascarpone i torturowałem przez chwilę. Dodałem połowę tego co zostało z cebuli i czosnku (czyli 1/4 całości i na surowo), część startego sera oraz odsączoną cieciorkę, przyprawiłem i torturowałem dalej.

Kiedy ostatnia ćwiartka cebuli z czosnkiem wylądowała na patelni wyłączyłem palnik, przemieszałem i całość dodałem do owocowo (awokado) warzywnej (np. cebula) masy. Kolejny raz zamieszałem, dodałem nieaktywnych płatków drożdżowych i zamieszałem ostatni raz.

Później już tylko skrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz skrojony w cienki płatki ser i gotowe.

A jeśli wolisz wersję wideo oglądaj TUTAJ.

Smacznego!

kalorie i makro

BIAŁKO [g]

WĘGLOWODANY [g]

TŁUSZCZ [g]

KALORIE