Niektórych składników nie da się ze sobą sensownie połączy…

Serio? Nie no, jasne, że są pewne zioła których nie da się łączyć – choćby legalnie – z pożywieniem, ale my tutaj głównie o jedzeniu. Latamy w części biegaj (chociaż tam też raczej po górach).

Jedna w wielu możliwych kombinacji – zielona fasolka szparagowa, słonina, boczek, jajka, ser i odrobina oleju. Dla odmiany lnianego (jeśli nie masz pewnego i dobrego źródła to bezpieczniejszym wyborem może okazać się oliwa z oliwek albo, jeśli np. chcesz poprawić ketonemię, olej MCT).

SKŁADNIKI

  • 200g zielonej fasolki szparagowej
  • 40g słoniny
  • 60g boczku
  • 40g sera cheddar
  • 3 jajka
  • 10g oleju lnianego
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, cząber i bazylia

PRZEPIS OJCA KETONATORA

Fasolkę podgotowałem i po dokładnym odsączeniu rzuciłem na patelnię na której chwilę wcześniej wytopiłem słoninę i zarumieniłem boczek. Pomieszałem i odrobinę przyprawiłem, a następnie zgarnąłem na bok. Rozbełtane jajka wylałem na tę większą 😉 połowę patelni i powoli przysmażyłem przewracając.

Z uwagi na artystyczny charakter śniadania przewracając omlet zadbałem, by rozerwał się przynajmniej na 3 kawałki.

Wyłożyłem jajko, obsypałem fasolką. Doprawiłem mocniej do smaku, a zielone dodatkowo skropiłem olejem i rzuciłem na wierzch trochę skrojonego w słupki sera cheddar. Zrobione!

kalorie i makro

BIAŁKO [g]

WĘGLOWODANY [g]

TŁUSZCZ [g]

KALORIE