Kiedy w domu z chwastów masz brokuł, mięso mielone, śmietanę, kawałek sera, fasolę nerkowatą, cebulę i jakiś tłuszcz do smażenia. Kiedy masz to wszystko plus kilka chwil wolnego czasu jesteś królem życia, baronem świata i hrabią ketozy!


Zapiekanki od zawsze były świetnym sposobem na wyczyszczenie lodówki ALBO na zrobienie całkiem 'spoko’ potrawy z tego co aktualnie dostępne – bez potrzeby łażenia po sklepach.

SKŁADNIKI

  • 500g brokuła
  • 400g mięsa mielonego (łopatka, karkówka)
  • 160g fasoli nerkowatej
  • 2 cebule (biała, czerwona)
  • 200g śmietany 30%
  • 150g sera mozzarella
  • 2 jajka
  • 100g smalcu
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra

PRZEPIS OJCA KETONATORA

Zielone podgotowałem na parze (ale krótko, tylko tyle żeby zmienił kolor na głęboką zieleń), cebulę (czerwoną i białą) przesmażyłem na klarowanym maśle. Spodobało mnie się więc dodałem mięsa i przesmażyłem jeszcze kilka chwil.
Ze śmietany, jajek i startej mozzarelli zrobiłem efektowną ciapę.
Naczynie żaroodporne wysmarowałem smalcem, wsypałem większą część mięsa mielonego, poukładałem różyczki brokuła. Wpakowałem trochę fasoli nerkowatej, dosypałem resztę mięsa, zalałem śmietanowo-serowym sosem.
Na każdym etapie soliłem, pieprzyłem, papryczyłem, kurkumiłem (to akurat widać, po wściekle żółtym kolorze mięsa :)) czyli jednym słowem przyrządzałem do smaku. To trzy słowa, wiem.
W piecu posiedziało 30 minut, a jak skończyło siedzieć to trafiło na stół, na talerze i po chwili zostało.. Nic nie zostało.

kalorie i makro

BIAŁKO [g]

WĘGLOWODANY [g]

TŁUSZCZ [g]

KALORIE