Wariacja na temat pomidorów w śmietanie czyli jak ogarnąć piekielnie smaczną michę w rześkie popołudnie.
Rześkie, pod warunkiem, że siedzicie po szyję w basenie z zimną wodą. No ale do rzeczy, bo jeszcze trochę pierdzielenia i okrzykniecie mnie pierwszą ofiarą tegorocznych upałów.
Co ważne, pomidory w śmietanowej wersji nie znają słowo ‘ograniczenia’. Jeśli zamiast ciecierzycy wolisz dodać fasoli, marynowanego czosnku czy cebulki to:
- Dodaj.
- Spróbuj.
- Dodaj komentarz i daj znać jak smakowało.
SKŁADNIKI
- 150g pomidorków koktajlowych
- 50g ciecierzycy konserwowej
- 2 jajka
- 1/2 cebuli (opcjonalnie)
- 10g oliwy z oliwek
- 90g śmietany 30%
- 50g sera cheddar
- 40g majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra
PRZEPIS OJCA KETONATORA
Pomidorki koktajlowe skroiłem 'na trzy’. Ułożyłem w naczyniu, dodałem trochę konserwowej ciecierzycy. Zalałem oliwą z oliwek, zasypałem przyprawami.
Gotowane na twardo jajka pokroiłem w kostkę i wsypałem na pomidory. Przyprawiłem do smaku.
Do kubka wrzuciłem skrojony w drobne paski ser, dodałem śmietany i nieco majonezu. Wsypałem solidną porcję kurkumy i młotkowanego pieprzu, wymieszałem.
Na koniec wlałem śmietanowo-majonezowo-serowy sos na pomidory, odczekałem 2 minuty 'żeby się przeżarło’ i z czarną kawą udałem się na taras celem konsumpcji. Jak dla mnie mega!
Najnowsze komentarze